The effectiveness of salbutamol nebulizer alone versus salbutamol nebulizer with added atrovent in asthmatic patients at emergency deparment HUSM - Mian, Md Saed (2001)
Objektif penyelidikan ini adalah untuk membezakan keberkesanan penggunaan nebulizer salbutamol dengan membandingkan penggunaan nebulizer salbutamol yang ditambah dengan Atrovent® ke atas pesakit asma di Jabatan Kecemasan. Penyelidikan ini dilakukan secara prospektif dan cubaan klinikal ini adalah secara rambang di Jabatan Kecemasan Hospital Universiti (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan. Kesemua pesakit yang terpilih mestilah memenuhi segala syarat yang disediakan dan pesakit mestilah dalam keadaan serangan asthma yang akut. Pesakit yang terpilih akan dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu kumpulan pertama untuk nebulizer salbutamol sahaja manakala kumpulan kedua untuk nebulizer salbutamol yang ditambahkan dengan Atrovent®. Dos salbutamol yang digunakan adalah 5 miligram manakala Atrovent® ialah 0.5 miligram. Kesemua pesakit yang terpilih sebenarnya adalah pesakit yang datang ke jabatan kecemasan yang mana kemudiannya diberikan nombor. Pesakit yang mendapat nombor ganjil akan ke kumpulan pertama dan yang dapat nombor genap akan ke kumpulan kedua.