PENJAGAAN DAN PENDIDIKAN KESIHATAN PENTING KAWAL ENYAKIT BERJANGKIT - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 20 Oktober 2015 - Penularan penyakit berjangkit mampu menyebabkan masyarakat dunia termasuk Malaysia berada dalam kebimbangan yang berterusan seperti penyakit MERS-CoV, Ebola, Leptospirosis (Kencing Tikus), Influenza A (HINI), Batuk Kering (TIBI) Viral Hepatitis, Taiford, Kolera dan sebagainya. Pelbagai usaha dilakukan oleh banyak pihak untuk mengawal penularan penyakit berjangkit terutama yang dapat menyebabkan kematian.