The outcome of labour with epidural analgesia - a retrospective study - Ahmad, Mas Adi (2001)
Objektif kajian ini adalah untuk menentukan hubungan di antara pembiusan epidural dengan kelahiran cara SVD (kelahiran verteks spontan) atau bukan SVD; untuk menentukan kesan pembiusan epidural ke atas jangkamasa bersalin peringkat pertama dan kedua; dan untuk menilai pengaruh gravidity, augmentasi oksitosin, parut terdahulu serta berat kelahiran fetus ke atas kesan-kesan dan hubungan-hubungan tersebut. Suatu kajian retrospektif telah dijalankan di Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, Universiti Sains Malaysia, dengan menggunakan data kelahiran sepanjang tempoh 16 bulan dari Februari 1999 hingga Mei 2000. Ia merangkumi pesakit yang bersalin tanpa pembiusan epidural yang dipilih secara rawak dalam tempoh 8 bulan yang pertama serta semua pesakit yang bersalin dengan pembiusan epidural dalam tempoh 8 bulan berikutnya.