Demonstrasi kehadiran protein permukaan sel yang antigenik dan spesifik untuk Shigella spp. dan pembangunan ke arah ujian diagnostik segera bagi penyakit shigelosis - Banga Singh, Kirnpal Kaur (2001)

(untitled)
Shigella spesis adalah agen etiologi utama disenteri atau diarea berdarah pada manusia dan telah dikenalpasti sebagai penyebab panting morbiditi dan mortaliti pada kanak-kanak terutamanya di negara yang sedang membangun. Diagnosis awal shigelosis merupakan sasaran utama untuk menghadkan penyakit yang mudah ditularkan. Memandangkan kaedah rutin pengkulturan dan pengenalpastian Shigella spp. daripada tinja adalah sukar dan memerlukan proses ujikaji yang cerewet, memakan masa (3 hingga 5 hari), agak mahal dan mempunyai sensitiviti yang rendah, pembangunan ujian diagnostik segera yang ringkas perlu diwujudkan. Ujian tersebut perlulah sensitif, spesifik, mudah dilakukan, murah dan dapat mengesan kehadiran Shigella spp. terus di dalam spesimen pesakit terutamanya tinja. Sehubungan dengan itu, tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti kehadiran protein yang antigenik dan spesifik bagi Shigella spp. untuk digunakan ke arah penghasilan ujian diagnostik segera bagi shigelosis.