The medium to long term sequelae of endoscopic sphincterotomy in the management of common duct stones in HUSM (1992-1998) - Salekan, Khairuzi (2001)
Perkembangan terkini berkenaan dengan peralatan dan teknik kanulasi, litotripsi dan pembedahan secara laparoskopi telah mengubah cara rawatan batu di dalam saluran hempedu. Sebelum ini pembedahan adalah cara utama rawatan, tetapi kini kebanyakannya berjaya dirawat dengan kaedah endoskopi. Endoskopi Retrograde Cholangiopancreatografi (ERCP) dan Sphincterotomi secara Endoskopi (EST) kini diterima sebagai satu rawatan yang ideal untuk batu di dalam saluran hempedu.