Analisis genetik molekul dan imunofenotip penyakit non-Hodgkin's lymphoma di Kelantan - Mokhtar, Khairani Idah (2001)
Limfoma bukan Hodgkin (NHL) merupakan suatu keadaan malignansi yang heterogenus. Perkembangan terbaru kaedah-kaedah yang melibatkan bidang imunologi dan biologi molekul telah membantu pendiagnosan dan pengelasan NHL dilakukan dengan sempurna. Ciri-ciri pengekspresian protein seperti p53 dan bcl-2 juga memainkan peranan panting dalam sistem pengelasan limfoma. Terdapat tiga objektif ut~ma dalam kajian ini. Pertama, melihat keberkesanan penggunaan analisis flow sitometri dalam melakukan penetapan lineaj terhadap NHL menggunakan sampel ampaian sel tunggal daripada tisu segar. Kedua, mengesan penyusunan semula gen imunoglobulin rantai berat (lgH) sebagai suatu kaedah pengesanan populasi monoklon pada kes NHL menggunakan kaedah tindak balas rantai polimerase (PCR). Objektif ketiga ialah melihat pengekspresian dan taburan protein p53 dan bcl-2 pada kes NHL gred yang berbeza menggunakan kaedah pewarnaan imunohistokimia.