Human amniotic membrane as a homograft material in myringoplasty - Dalip Singh, Harvinder Singh (2001)
Kajian ini bertujuan menilai keupayaan graf amniotic membran manusia sebagai graf alternatif dari segi struktur anatomi dan fungsi untuk menutup gegendang telinga berlubang semasa pembedahan myringoplasty. Kita juga membandingkannya dengan graf fascia temporal man usia. Kajian prospektif ini telah melibatkan seramai 50 kes yang telah dibedah bagi gegendang telinga berlubang di Hospital Universiti Sains Malaysia dari Jun 1999 sehingga Jun 2001. Dua puluh kes melibatkan penggunaan amniotic membran manusia dan 30 kes seterusnya mengunakan fascia temporal manusia. Pemeriksaan klinikal dan audiometri dijalankan 3 bulan selepas tamatnya pembedahan.