KELIRUKAN PENJENAYAH UNTUK ELAK MENJADI MANGSA - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 8 Oktober 2015 – Jenayah merupakan pemerdayaan di antara penjenayah dan mangsa. Antara kategori jenayah adalah jenayah tubuh badan, harta benda dan komersial. Manakala mangsa dikategorikan sebagai mangsa yang ada peluang mengikut keadaan, mangsa yang dipilih dan mangsa yang rela untuk menjadi sasaran penjenayah. Kepuasan melakukan jenayah mendorong kepada penjenayah melakukannya secara berulang.