Comparative study between ultrasound & KUB and IVU in renal colic patients in Kelantan - Ismail, Harith Sherifuddin (2001)
'Intravenous urography' ialah satu penyiasatan radiologi di dalam pesakit batu karang. Penggunaannya telah melibatkan peningkatan masa pemeriksaan dan kos. Penyiasatan ini juga menggunakan radiasi dan kontras media yang mungkin memudaratkan pesakit. 'Ultrasound' boleh digunakan untuk mengenal pasti batu karang dan bengkak pada sistem ginjal. Gabungan antara 'ultrasound' dan 'KUB' boleh digunakan untuk mengenal pasti batu karang pada saluran ginjal. Kajian ini telah menunjukkan keberkesanan ultrasound dan KUB dalam siasatan pesakit buah pinggang.