A study of the impact of the corrective programme for the very poor malnourished preschool children in Kelantan, Malaysia - Yusoff, Haniah (2001)
Program Pemulihan Kanak-Kanak Kekurangan Zat Makanan (PPKKZM) ini adalah merupakan program kebangsaan bagi menangani masalah kekurangan zat makanan di kalangan kanak-kanak pra sekolah yang mempunyai taraf ekonomi yang rendah. Ianya telah dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 1989. Kanak-kanak ini akan menerima sebakul makanan setiap bulan yang mengandungi keperluan pemakanan yang seimbang seperti beras, gandum, ikan bilis, kacang hijau, gula, susu berformula, minyak masak, marjerin, biskut, multivitamin dan zat besi. Ukuran berat dan tinggi di ambil setiap bulan dan pendidikan kesihatan diberikan kepada ibubapa oleh jururawat kesihatan awan tentang cara penyediaan makanan yang dibekalkan, kebersihan diri dan lain-lain.