Clinical impression and ultrasound features in the preoperative evaluation of ovarian masses - Cheong, Yee Tsing (2001)
Objektif : Untuk menilai kebolehan ultrasound dan gambaran klinikal dalam membezakan ketulan ovari samada benign atau malignant. Rekabentuk : Satu kajian prospektif. Tempat Jabatan Ginekologi, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang. Subjek : 126 orang pesakit wanita yang telah menjalani pembedahan untuk ketulan ovari dari 1 Februari 1999 hingga 31 Januari 2000. Ukuran pencapaian : Sensitiviti, spesifisiti, ·kadar ramalan positif dan negatif ultrasound dan gambaran klinikal dalam membezakan ketulan ovari benign atau malignant.