RISIKO PENYAKIT BERJANGKIT DALAM KOMUNITI DAN HOSPITAL - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 8 Oktober 2015 – Penyakit berjangkit merupakan penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma seperti bakteria, virus, fungus, protozoa, helmin/cacing dan prion. Mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan terdapat sama ada dalam tubuh manusia, haiwan, persekitaran dan hidupan lain seperti tumbuhan.