MARTABATKAN KESUSASTERAAN MELAYU KEPADA GENERASI MUDA – NC - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 5 Oktober 2015 – Usaha memartabatkan bahasa dan sastera perlu diperkukuhkan tatkala minat terhadapnya makin kurang mendapat sambutan khususnya generasi muda pada hari ini. Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dato’ Dr. Omar Osman berkata, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan USM perlulah bekerjasama lebih rapat dalam aktiviti memartabatkan bahasa, sastera, seni dan budaya bersama-sama melalui persefahaman yang lebih utuh secara rasmi termasuk kerjasama penerbitan buku bersama secara lebih lestari.