An evaluation in the screening and diagnosis of gestational diabetes mellitus among low and high risk obstetrics population - Mat Sidek, Asmah Yun (2001)
Kajian di jalankan untuk menentukan prevalen kes-kes kencing manis semasa hamil di kalangan populasi obstetrik Hospital Kuala Trengganu mneggunakan kaedah MOGTT membezakan !criteria WHO 1985 dan 1998. Perbandingan komplikasi kepada ibu dan bayi juga di ambil kira. Tujuan kedua adalah untuk mengira nilai-nilai ramalan keatas cara-cara pengesanan kes kencing manis ketika hamil yang di namakan sebagai Glucose Challenge Test (GCT), ciri-ciri potensi untuk mengidap kencing man is ketika hamil dan Fasting Plasma Glucose (FPG). Akhir sekali, kajian ini bertujuan menentukan prevalen kes kencing manis yang berpanjangan selepas 6 minggu kelahiran.