INPUT AKADEMIA PENTING KEMBALIKAN KEGEMILANGAN INDUSTRI PERLOMBONGAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 29 September 2015 – Penemuan baharu, inovasi mahu pun amalan terbaik yang boleh diaplikasikan dalam industri perlombongan amat ditagih dalam usaha mengembalikan kegemilangan industri tersebut seperti satu ketika dahulu. Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Mior Sallehhuddin Mior Jadid berkata, Malaysia kaya dengan khazanah sumber mineral namun stigma terhadap industri perlombongan yang disifatkan sebagai mengancam alam sekitar perlu ditangani dengan sebaiknya.