PELAJAR USM BERBAKTI DI ACHEH: MENGEJAR IBRAH TSUNAMI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
Seramai 40 pelajar dan 7 pegawai pengiring mengadakan program Mengejar Ibrah Tsunami di Bumi Aceh selama empat hari bermula 10 September 2015, anjuran Majlis Penghuni Desasiswa Jaya (MPDJ), Majlis Penghuni Desasiswa Fajar Harapan (MPDFH) dan Majlis Penghuni Desasiswa Restu (MPDR) yang bernaung di bawah Sekretariat Lestari Alam Nusantara (SALINDRA) dengan Yang Dipertua MPDJ Mohamad Iddin Ikram Bin Mohd Aminuddin sebagai Pengarah Projek. Menurut Penggawa Desasiswa Jaya, Profesor Madya Dr. Mohamad Hekarl Bin Uzir yang mengetuai projek tersebut, pelbagai iktibar dan pengajaran diperolehi oleh peserta sepanjang berada di Acheh.