KENALI GEJALA AWAL LEUKEMIA AKUT DALAM KALANGAN KANAK-KANAK - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 10 September 2015 - Leukemia akut merupakan penyakit kanser darah putih yang dihidap oleh kanak-kanak. Tanda-tanda penyakit ini yang boleh kenalpasti adalah seperti sering demam berpanjangan diiringi keletihan, pucat dan tidak cergas. Selain itu, ada juga kanak-kanak yang mengadu sakit kaki atau sendi hingga ada di antara mereka yang tidak mahu berjalan. Demikian kata Pensyarah Kanan, Jabatan Pediatrik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Madya Dr Norsarwany Mohamad ketika ditemubual dalam rancangan bersama radio tempatan pagi tadi.