The Performance Of Silica Sand For Leachate Treatment - OTHMAN, EZLINA (2009)
Kebanyakan olahan larut lesapan yang biasa adalah dengan menggunakan kaedah yang biasa digunakan dengan karbon teraktif dan zeolit disebabkan dengan ciri-ciri bagusnya luas permukaan, tinggi kapasiti penjerapan, mikro poros kapasiti dan keistimewaan reaktiviti. Walaubagaimanapun, di dalam kajian ini, pasir silika dipilih sebagai media penjerap untuk mengolah larut lesapan disebabkan kesenangan untuk didapati dan kos yang tidak terlalu tinggi. Keupayaan pasir silika sebagai penjerapan media dilakukan dengan melihat keupayaannya untuk menyingkirkan COD, warna, nitrogen ammonia, iron dan zink daripada larut lesapan. Di dalam ujikaji kelompok, kelajuan aruhan optima, pemendapan optima dan kadar media optima yang didapati adalah 90 minit, 60 minit dan 80 g. Peratusan penyingkiran untuk COD adalah yang tertinggi iaitu 52.83% di dalam kajian pengaruh kelajuan aruhan, 55.82% di dalam pengaruh pemendapan dan 67.92% di dalam pengaruh kadar media yang digunakan. Di dalam penjerapan data oleh Freundlich Isotherm, nilai R2 adalah lebih tinggi daripada Langmuir Isotherm. Masa sentuhan hamparan kosong (EBCT) yang didapati daripada kajian ialah 15.5 minit. Kajian juga mendapati rekabentuk loji penyingkiran dengan keluasan 1 m2 dan tinggi 1.5 m adalah berkesan untuk menyingkirkan iron dengan kadar aliran 50m3/d dalam masa 23 bulan.