Correlation Methodology between Silicon and HSPICE Simulation of AC IO Buffer - Balamahesn, Poongan (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Dalam era teknologi terkini, sistem yang mempunyai berkeupayaan tinggi dan reka bentuk yang rumit memberi kesulitan kepada pereka bentuk. Keupayaan untuk mensimulasi reka bentuk komplek sebelum diberikan kepada pelanggan telah bertukar menjadi asas kepada pencapaian projek. Berdasarkan kepada pandangan pengilang, pemberian model HSPICE sangat berisiko kerana harta intelek (IP) penimbal IO yang sulit mungkin tersebar kepada orang luar. Pihak industri kebiasaannya mengedarkan model IBIS yang mengandungi teknik tingkah laku bagi memaparkan penimbal IO daripada model HSPICE tersebut. Maka, korelasi antara model HSPICE dan silikon menjadi penting bagi memberi lebih keyakinan dan meningkatkan kebolehpercayaan dan ketepatan model IBIS yang akan diedarkan kepada pelanggan. Dengan itu, kajian ini dijalankan untuk mencadangkan model korelasi bagi penimbal AC IO di antara simulasi HSPICE dan silikon secara cekap dan sifar kesilapan. Di dalam kerja penyelidikan ini, penimbal AC IO diuji berdasarkan masa menaik dan masa menurun bagi isyarat keluarannya. Dengan melaksanakan model korelasi ini, kebolehpercayaan model IBIS dari segi pemasaannya dapat memastikan keserasian dengan silikon secara berkesan. Bagi penyelidikan ini, hasilnya, proses sudut pantas dan tipikal memenuhi sasaran korelasi yang ditetapkan pada ± 20%, manakala proses sudut perlahan telah gagal memenuhi sasaran.