USM GEMBLENG KEPAKARAN PELBAGAI INSTITUSI BANTU PERKASA PENYELIDIKAN HAJI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
Universiti Sains Malaysia (USM) bersama-sama beberapa buah institusi pengajian tinggi di negara ini bekerjasama untuk merealisasikan usaha dalam Program Penyelidikan Haji yang kini membawa kepada usaha penawaran program pengajian peringkat ijazah tinggi dalam pengutusan haji dan umrah. Menurut Naib Canselor USM, Profesor Dato’ Dr. Omar Osman, USM dijangka akan menawarkan program secara mode campuran penyelidikan dan kerja kursus dalam bidang ini dalam sedikit masa lagi di samping berjaya juga menghasilkan 9 aplikasi android yang boleh dimuat turun untuk faedah jemaah haji dan umrah menggunakan kepakaran yang ada.