BATU UBAN PETEMPATAN AWAL ORANG PULAU PINANG - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 4 September 2015 – Batu Uban adalah bukti petempatan awal orang Melayu di Pulau Pinang dan merupakan pusat berkembangnya peradaban Melayu dan Tamadun Islam khususnya di Pulau Pinang, malahan tanah Pulau Pinang bukannya dibuka Francis Light. Demikian kata Penyelaras Operasi, Pusat Penyelidikan Dasar dan Kajian Antarabangsa (CENPRIS), Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dato’ Seri Dr. Md. Salleh Yaapar yang juga merupakan Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dalam satu sesi temubual khas bersempena kemerdekaan negara kali ke-58, di pejabatnya, di Bangunan Eureka USM, baru-baru ini.