Fungsi-fungsi pekerja asuhan di rumah kanak-kanak di Pulau Pinang - Tan , Kien Hooi (2004)
Keluarga adalah satu unit sosial yang paling asas dalam kehidupan kanak-kanak kerana keluarga membantu kanak-kanak memenuhi keperluan mereka dari segi fizikal, emosi, sosial dan intelek. Namun begitu, keluarga kanak-kanak yang menghadapi masalah kemiskinan, penganiayaan dan ketiadaan pengasuh utama tidak dapat memainkan peranan itu dengan berkesan dan memerlukan bantuan daripada institusi sosial yang lain. Rumah kanak-kanak merupakan sejenis institusi yang dapat mengambil alih tanggungjawab keluarga untuk sementara waktu. Di rumah kanak-kanak, pekerja asuhan melaksanakan fungsi-fungsi tertentu untuk membantu kanak-kanak memenuhi keperluan mereka. Namun begitu, di Malaysia, profesion ini masih tidak diberi perhatian dari segi kelayakan, garis panduan dan kajian. Sejauh mana pekerja asuhan melaksanakan fungsi mereka masih menjadi satu isu yang tidak jelas. Kajian ini bertujuan untuk meninjau fungsi dan masalah pekerja asuhan berdasarkan jadual waktu yang ditentukan oleh pihak pentadbiran di rumah kanak-kanak. Seramai 13 orang pekerja asuhan dari 5 buah rumah kanak-kanak telah ditemu bual.