Satu kajian tinjauan tentang kesan atribut media sidang video dalam program pembelajaran jarak jauh - Halili, Siti Hajar (2007)
Satu kajian tinjauan telah dijalankan untuk melihat keutamaan penggunaan atribut media teknologi sidang video iaitu audio, video dan grafik serta melihat sama ada terdapat perbezaan signifikan antara penggunaan atribut media teknologi sidang video dengan jantina, peringkat pengajian dan program akademik. Kajian ini juga bertujuan untuk melihat sama ada proses pembelajaran berlaku atau sebaliknya apabila pelajar menghadiri sesi sidang video. Soal selidik digunakan untuk memperolehi data dan seramai 226 responden menjawab borang soal selidik yang dihantar kepada mereka. Data telah dikumpul dan dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan ANOVA sehala. Perisian SPSS telah digunakan untuk menganalisa data.