Kualiti perkhidmatan guru di sekolah menengah kawalan dan sekolah menengah biasa di daerah pulau, Pulau Pinang - Kassim, Salmah (2003)
Tujuan kajian adalah untuk mengetahui kualiti perkhidmatan guru di 8 buah sekolah menengah di Daerah Pulau, Pulau Pinang. Dalam kajian ini, semangat Piagam Sekolah dan ciri-ciri guru berkualiti yang dikenal pasti oleh Mohan & Hu11 (1975) dijadikan asas kepada penilaian klien. Ciri-ciri guru berkualiti tersebut ialah aspek personaliti guru dan aspek pengajaran guru. Kajian ini adalah kajian korelasi yang menggunakan soal-selidik sebagai instrumen untuk mengumpul data. Jumlah responden yimg terlibat ialah seramai 510 orang pelajar Tingkatan Lima yang dipilih secara rawak, mewakili 4 buah sekolah menengah kawalan dan 4 buah sekolah menengah biasa. Statistik deskriptif seperti min, kekerapan dan sisihan piawai digunakan bagi menunjukkan ciri-ciri demografi pelajar. Manakala statistik inferensi yang digunakan ialah Korelasi Spearman's rho bagi mengenal pasti hubungan di antara pembolehubah.