Konsepsi peranan nasional Indonesia terhadap kerjasama keselamatan serantau : antara dasar dan hakikat - Sabri, Rosmery (2001)
Tesis ini mengkaji Konsepsi Peranan Nasional (KPN) Indonesia terhadap kerjasama keselamatan serantau ASEAN. Secara rasmi Indonesia telah menjalankan KPN Bebas Aktif sama ada untuk peringkat serantau (regional level) mahupun global. KPN Bebas Aktif bermakna sebagai kehendak bangsa Indonesia untuk tidak berlindung kepada sebarang negara kuasa besar sama ada blok kominis mahupun blok kapitalis. Namun demikian, tetap aktif mewujudkan perdamaian dunia bagi kesejahteraan ummat manusia.