Penyediaan dan pengurusan kawasan lapang perumahan : kajian kes : Mukim Batu, Gombak, Selangor - Mamat, Rooslinda (2002)
Penyediaan kemudahan masyarakat yang sempura amat penting dalam usaha untuk melahirkan sebuah masyarakat yang sihat. Selaras dengan wawasan Negeri Selangor untuk mencapai negeri maju menjelang tahun 2005, penumpuan kepada penyediaan kemudahan sosial yang sempurna harus diambilkira supaya pembangunan ekonomi seimbang dengan pembangunan sosial. Satu isu yang berkaitan dengan penyediaan rekreasi ialah penyelenggaraan kawasan lapang. Walaupun isu tersebut telah lama, tetapi ia berlanjutan sehingga sekarang di mana terdapat kawasan lapang terutama di kawasan perumahan tidak diselenggara dengan baik. Oleh itu, kajian ini akan melihat kepada tahap penyediaan dan pengurusan kawasan lapang perumahan di Mukim Batu, Gombak, Selangor yang berada di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Selayang.