The politics of ethnicity, federalism and development in a Malaysian state : a case study of the Berjaya government in Sabah, Malaysia, 1976-1985 - Lim, Regina (2005)

(untitled)
Tesis ini adalah satu kajian ilmiah tentang perkembangan politik semasa Berjaya memegang tampuk pemerintahan di negeri Sabah, dari tahun 1976-1985. Tesis ini bertujuan untuk memberi tumpuan kepada tema-tema yang dominan dalam bidang kajian sains sosial mengenai Sabah. Tema-tema ini khususnya berhubungkait dengan isu-isu federalisme, ke-etnikan dan juga politik Pembangunan (developmentalisme). Secara amnya, tesis ini mencadangkan bahawa: Kemunculan suatu wacana politik Pembangunan dalam pemerintahan Berjaya berasal-usul dari kegagalan Berjaya untuk menyelaraskan isu-isu politik tempatan berikutan dengan tuntutan-tuntutan daripada pemerintahan Pusat yang berkedudukan lebih kuat. Kegagalan inilah yang menyebabkan Berjaya untuk mencari suatu strategi alternatif yang bertujuan untuk mengukuhkan sokongan dan juga kedudukan politiknya sendiri.