Darurat di Tanah Melayu, 1948-1960 / strategi Parti Komunis Malaya (PKM) dan pemerintah - Abu Kassim, Rahamat (2008)
Kajian ini memberi tumpuan kepada peristiwa darurat di Tanah Melayu yang bermula pada tahun 1948 hingga tahun 1960. Penyelidikan ini mengupas tentang strategi PKM ketika berdepan dengan pemerintah yang juga mengaplikasikan pelbagai strategi untuk mengalahkan PKM di Tanah Melayu. Walaupun tidak mudah menghadapi segala kekuatan British yang mengepung dari laut, udara dan darat namun gerila PKM masih mampu memberi tentangan melalui taktik 'perang gerila'. Walaupun ia tidak menjadi peperangan besar dan menyeluruh di Tanah Melayu tetapi ia cukup untuk 'menghuruharakan' pentadbiran British dan mencemaskan pemerintah sehingga menyebabkan setiap pemimpin semakin sibuk dengan strategi yang menggunakan pelbagai nama 'operasi' yang berubah mengikut masa dan tempat.