Pemilihan sistem / kaedah prokumen oleh klien (kementerian-kementerian di Malaysia) dalam projek pembinaan - Queck , Han Tiong (2004)

(untitled)
Kementerian-kementerian di Malaysia mengamalkan pelbagai sistem prokumen dalam pemerolehan sesebuah projek binaan. Hal ini menimbulkan kekeliruan kepada pihak-pihak yang terlibat. Sehingga kini, satu kaedah yang paling efektif dan efisien masih belum dapat ditentukan disebabkan sistem-sistem prokumen yang digunakan membangkitkan masalah-masalah seperti kelewatan, projek terbengkalai, kualiti kerja rendah dan sebagainya yang telah membawa kesan yang buruk ke atas imej Kerajaaan Malaysia terutamanya dalam pembangunan negara. Dengan demikian, maka pemilihan sistem prokumen dalam projek pembinaan adalah sangat penting bagi mengurangkan masalah projek kelak.