The significance of social capital in intergenerational social mobility of former Indian plantation based communities : a case study of the Matang plantations - D. Wilson, Pearl Sheila (2009)
Tesis ini meneliti kesan sosio budaya, terhadap penstrukturan fabrik sosial komuniti pekerja ladang yang mengalami perubahan status dari segi hartanah, · pengurusan dan bahan pengeluaran secara sosiomikro. Fabrik sosial masyarakat ladang terbentuk dalam ruang budaya yang bersifat kapsul yang melalui proses sejarah, ekploitasi, peminggiran dan persisihan. Objektif utama tesis ini ialah untuk menunjukkan keadaan "budaya estet" yang menjanakan satu 'habitus' ladang yang mengongkong serta mengasingkan pekerja ladang dalam satu sistem yang menyukarkan interaksi luar. Kedua, tesis ini menunjukkan bahawa 'habitus' estet itu sendiri merupakan kekangan yang menyekatkan kebolehan mereka dalam membentuk rangkaian~ sosial yang barn diluar 'habitus' mereka.