The earnings determination mechanism with respect to rubber tappers in Peninsular Malaysia in the pre and post-union eras - S. Gopal, Parthiban (2006)
Tesis ini mengkaji mekanisme penentu pendapatan penoreh getah di Semenanjung Malaysia dalam era pra dan pasca kesatuan sekerja. Ddapati pada era pra kesatuan kerja, kadar upah semasa di ekonomi kawasan luar bandar India Selatan telah menjadi asas penentuan pendapatan (Kadar upah) pekerja estet di Tanah Melayu. Untuk menarik para buruh immigren bekerja di estet Tanah Melau, pihak penguatkuasa penjajah pula menambahkan sedikit premium ke atas kadar upah kawasan luar bandar tersebut. Sebelum tahun 1884, kaedah penghitungan premium tersebut dan kaedah upah sebenar dibayar kepada para pekerja di estet getah tidaklah diketahui sama-sekali. Sejak tahun 1884 hingga tahun 1910, Perundangan lmigresen India telah menentukan kadar upah minima berbayar, walaupun asas penetapannya tidak jelas. Antara tahun 1910-1923 penentuan kadar upah ditetapkan oleh majikan semata-mata sebab pada waktu ini tiada sebarang kawalan kerajaan.