The effect of marital status of working women on organizational commitment and work stress - Ooi , Wan Kuan (1994)
Penyelidikan ini telah dijalankan untuk memeriksa jawapan pekerja wanita yang sudah kahwin dan yang masih bujang tentang komitmen mereka terhadap organisasi masing-masing dan ketegangan kerja mereka. Data di kumpulkan melalui soaljawab 102 wanita yang bekerja di Pulau Pinang. Dari contoh yang diambil, 43 adalah pekerja yang sudah kahwin manakala 59 pekerja masih bujang. Keputusan yang diperolehi menunjukkan bahawa pekerja wanita yang sudah kahwin mempunyai komitmen yang lebih tinggi terhadap organisasi mereka dan mengalami tekanan kerja yang lebih rendah.