Malay-Muslim educational institutions in South Thailand (1930s-1990s) - Hayimasae, Numan (2010)
Kajian "Institusi Pendidikan Melayu Muslim di Selatan Thailand" memaparkan sejarah perkembangan institusi pendidikan dalam bentuk madrasah dan institusiinstitusi lain hasil kejayaan madrasah daripada 1930-an sehingga 1990-an. Madrasah yang dibangunkan mempengaruhi sistem madrasah di Haramayn yang berkembang semenjak akhir abad ke-19. Namun madrasah dari generasi pertama (1930-an-1940-an) tidak bertahan lama disebabkan tindakan kerajaan. Perkembangan madrasah di Bangkok dan wilayah sekitar pula muncul lebih awal iaitu pada 191 0-an. Ia terus berkembang serta cepat menyesuaikan dengan dasar pendidikan kerajaan bahkan sebahagiannya diambilalih oleh kerajaan.