Pembangunan sistem robot menggunakan kaedah kejuruteraan balikan - Mokhtar, Norsihan (2000)
Kemajuan dalam industri pengeluaran banyak dtsokong oleh penggunaan sistem pembuatan berteknologi tinggi seperti sistem robot. Bagaimana pun, penggunaan teknologi robot oleh industri-industri tempatan khususnya industri kecil dan sederhana (IKS) ,adalah rendah disebabkan oleh faktor kos dan kemahiran mengadaptasi teknologi terbabit. Pembangunan komponen robot secara tempatan boleh meningkatkan keupayaan IKS mengeluar dan mengaplikasi teknologi mengikut keperluan-keperluan proses pengeluaran masing-masing. Penyelidikan ini pada asasnya bertujuan menyediakan suatu pendekatan rekabentuk semula yang sistematik menggunapakai peralatan-peralatan yang terhad bagi menghasilkan rekabentuk komponen-kornponen robot. Pendekatan yang dipanggil Kejuruteraan Balikan menekankan a:;pek maklumatldata menyeluruh mengenai produk untuk dUadikan asas rekabentuk semula yang mantap. Penyelidikan ini menggunakan sebuah robot latihan yang pada asalnya memiliki 2 datjah kebebasan, untuk ditingkatkan kepada 3 darjah kebebasan melalui penambahan satu paksi pergerakan yang dinamakan DOF3.