Personality, job characteristics, work experience and their relationships with teaching effectiveness - Mat, Norazuwa (2008)
Keberkesanan pengajaran adalah merupakan suatu bidang kajian yang kompleks tanpa sokongan dari penyelidikan empirikal. Membina gelagat pengajaran yang berkesan merupakan aspek yang penting bagi pensyarah di institusi pengajian tinggi di Malaysia. Pertambahan yang mendadak institusi pengajian tinggi sektor awam serta tanggungjawab tentang kualiti pengajaran universiti telah menyebabkan penilaian keberkesanan pengajaran di universiti satu tugas yang penting. lni disebabkan banyak keputusan pentadbiran boleh dilakukan berdasarkan penilaian tersebut. lmej serta kepuasan personal dan profesional pensyarah juga bergantung kepada keberkesanan pengajaran. Oleh yang demikian, penilaian yang betul tentang keberkesanan pengajaran akan mewujudkan hubungan yang dapat menghasilkan komitmen kepada pembaikan profesional serta penyataan yang mengharapkan pensyarah dapat memberikan sumbangan yang bernilai untuk kejayaan universiti. Kajian ini melihat perhubungan terus antara personaliti dan ciri-ciri pekerjaan dengan keberkesanan pengajaran.