Dasar Universiti Sains Malaysia Terhadap Ciplakan / USM Plagiarism Policy - Pejabat Perundangan, Universiti Sains Malaysia (Legal Office, USM, 2016)

(untitled)
Reputasi sesebuah institusi akademik bergantung kepada keupayaan institusi tersebut untuk mencapai dan melestarikan kecemerlangan akademik melalui pelaksanaan kejujuran dan integriti akademik. Integriti akademik adalah berasaskan kepercayaan, kesaksamaan, rasa hormat dan kebertanggungjawaban, yang membentuk asas kepada kesemua hasil karya akademik. Nilai-nilai integriti memandu tingkah laku setiap warga Universiti termasuk pelajar, pensyarah, penyelidik dan pentadbir Universiti Sains Malaysia (selepas ini dirujuk sebagai “Universiti”).