Konsep bina kemudian jual : satu alternatif penyelesaian masalah pembeli rumah - Ishak, Norakmarwati (2003)
Perlaksanaan sistem jual-beli rumah sedia iaitu sistem "Jual Kemudian Bina (JKB)" menimbulkan berbagai-bagai masalah kepada pembeli rumah sejak sekian lama. Sebagai altematif, sistem "Bina Kemudian Jual (BKJ)" telah dicadangkan pada 1992 oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Berdasarkan pengalaman dari perlaksanaan sistem ini di United Kingdom dan Australia, sistem ini mampu mengelakkan segala bentuk masalah yang wujud dari sistem JKB. Namun, sehingga kini cadangan tersebut tidak dapat dilaksanakan kerana terdapat bantahan dari pihak-pihak berkenaan khususnya Persatuan Pemaju Perumahan Malaysia (HDA atau sekarang ini dikenali sebagai REHDA). Dalam hal ini timbul pertanyaan apakah masalah yang dihadapi oleh pembeli rumah serta apakah punca kepada masalah yang timbul akibat dari perlaksanaan konsep JKB. Atas sebab ini satu kajian telah dilakukan untuk mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh para pembeli rumah serta mengetahui punca terjadinya masalah-masalah tersebut. Selain dari itu kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui kaedah perlaksanaan konsep bina kemudian jual serta mengenalpasti kebaikan dan keburukan konsep tersebut di dalam memastikan kesesuaian perlaksanaannya di negara ini. Oleh kerana belum ada kajian yang dibuat_bagi topik ini maka langkah pertama adalah dengan melakukan kajian literatur yang mana dibahagikan kepada tiga bahagian utama iaitu pertama adalah masalah pembeli; kedua punca kepada masalah tersebut; dan yang ketiga mengenalpasti kemampuan dan kesesuaian konsep bina kemudian jual di dalam mengatasi masalah yang dihadapi oleh para pembeli rumah.