Perlakuan pemaju swasta apabila berhadapan dengan dasar perumahan kos rendah di Malaysia - Yusof, Nor 'Aini (2001)
Pendekatan pemudah cara yang dilaksanakan oleh kebanyakan negara di dunia bagi mengatasi masalah perumahan telah menimbulkan perdebatan hangat di kalangan pembuat dasar dan penyelidik tentang pihak yang sebenarnya memperoleh manfaat daripada pendekatan ini. Pendekatan ini yang memberi tanggungjawab yang lebih besar kepada pemaju swasta membina rumah untuk golongan berpendapatan rendah menimbulkan keraguan bahawa kepentingan korporat dan golongan berpendapatan tinggi akan lebih diutamakan daripada golongan sasaran.