Sains Pemakanan: Minuman Berfungsi Peningkat Kecergasan? - Hamzah, Nurraihana; Noor Azmi, Norfarizan Hanoon (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Minuman berfungsi ialah minuman yang diperkaya dengan bahan tambahan untuk memberikan manfaat kesihatan tertentu dan beruPaYa mencegah penyakit. Ada pelbagai bentuk minuman berfungsi dalam pasaran. Sebagai contohnya, minuman berasaskan susu, jus, minuman isoton, minuman bertenaga dan minuman herba.