CIPTA SEJARAH: USM KAJI ZON GELAP TASIK TEMENGOR - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 6 Ogos 2015 – Universiti Sains Malaysia (USM) mencipta sejarah apabila buat julung kalinya mengkaji kawasan kedalaman tasik yang gelap dan penuh di Tasik Temengor, Perak dalam masa terdekat. Tasik Temengor, yang menjadi tasik buatan kedua terbesar di negara ini selepas Kenyir mempunyai kedalaman sehingga 100 meter, dan kajian sebelum ini hanya dilakukan pada paras permukaan (10m di atas).