Mohammad Natsir pemikiran dan perjuangannya tentang Islam, politik dan negara, 1940-1960 - Noer, Mohammad (1999)
Kajian ini menelaah pemikiran dan perjuangan salah seorang tokoh yang terkemuka di Indonesia, iaitu Mohammad Natsir. Untuk memperdalam pembahasan, kajian ini ditumpukan kepada pemikiran dan perjuangannya tentang Islam, Politik dan Negara, periode 1940 hingga tahun 1960. Untuk itu, kajian ini diawali dengan pembahasan singkat tentang riwayat hidup Mohammad Natsir yang bermula dari kelahiran sampai kewafatannya. Selepas itu, dikemukakan beberapa aspek perjuangan yang berkaitan dengan peranannya dalam politik dan pemerintahan Indonesia.