Revolusi dan rakyat : kesan sosioekonomi di Jawa Tengah, 1947-1949 - Zainun, Nazarudin (1998)
Kajian tentang kesan sosioekonomi dari revolusi Indonesia ke atas rakyat ini, terhad di kawasan Jawa Tengah bahagian Barat, yang pada masa revolusi, terdiri dari residensi Pekalongan, Banyumas, Kedu dan Yogyakarta. Kawasan ini telah menyaksikan pertempuran yang hebat semasa perjuangan revolusi untuk kemerdekaan dan sebab itulah, kawasan ini sesuai untuk kajian kesan sosioekonomi ke atas rakyat bagi jangka masa pendek dan jangka masa panjang.