Satu kajian tentang reka corak permukaan kain batik sarung tradisional di negeri Kelantan - Abdul Kadir, Nawwal (2003)
Reka corak kain batik sarung di Malaysia bukan merupakan satu ciptaan baru, malahan banyak persamaan dengan negara Indonesia, Thailand dan Brunei Darussalam. Persamaan ini dapat dilihat pada susunan struktur pada permukaan kain batik sarung. Walau pun perubahan terhadap teknik dan rekaan corak sentiasa dilakukan namun perubahan yang berlaku terhad pada corak itu sahaja tanpa melibatkan sub struktur pada permukaan kain.