Sorption studies on silica xerogel - Nah, Soo Hoe (1977)

(untitled)
Penyerapan nitrogen pada suhu 77.4°K telah digunakan untuk mengkaji perubahan jalinan yang berlaku apabila xerogel silika perdagangan dikenakan proses penuaan melalui pencucian dan pemanasan yang berpanjangan semasa penceriaan silika dan dengan mendedahkannya ke atmosfera. Rupabentuk isotem-isotem yang didapati dari semua sampel xerogel yang dikaji itu menyerupai isotem-isotem yang digolongkan oleh Brunauer sebagai Jenis IV. Analisis taburan liang dan juga analisis yang menggunakan kaedah-t telah dilakukan pada semua isotem.