Kemelesetan ekonomi dunia 1929-1933 : kesan sosioekonomi di Negeri-negeri Melayu Bersekutu - Kannan, Nadaraja (2002)
Tesis ini mengkaji kesan sosioekonomi kemelesetan ekonomi dunia 1929-1933 ke atas Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NMB). Kajian ini merupakan satu percubaan untuk menunjukkan bagairnana ekonomi NMB yang berasaskan industri timah dan getah diintegrasikan ke dalam ekonomi antarabangsa oleh penjajah Inggeris turut menjadi mangsa kemelesetan ekonomi dunia yang meninggalkan banyak kesan negatif yang serius ke atas penduduknya.