Islamic moral values consciousness among Hausa and Yoruba adolescent students in government and muslim schools in Lagos and Sokoto State, Nigeria - Maitafsir, Musa Garba (1999)

(untitled)
Pengenalan pendidikan barat di kalangan komuniti-komuniti Hausa di Nigeria secara tidak langsung bermakna pengenalan budaya barat ke dalam masyarakat Islam. Akibatnya kesedaran pemikiran moral di kalangan remaja-remaja lslam pada suatu waktu menjadi isu yang dititikberatkan oleh masyarakat. Untuk menghindarkan pemuda-pemudi Islam daripada tenggelam dalam budaya barat, komuniti-komuniti Islam mendirikan sekolah-sekolah dengan menjadikan etika Islam sebagai landasannya.