Kesan pengetahuan cukai dan sikap terhadap sasaran ke atas niat untuk mematuhi pembayaran cukai di kalangan peniaga-peniaga kecil - Ramasamy, Mottiakavandar (2002)
Kajian ini melihat faktor-faktor yang menyebabkan mengapa sebilangan pemiaga-peniaga kecil (peniaga tunggal dan perkongsian) tidak membayar cukai. Faktor yang dikaji ialah amaun pengetahuan cukai yang dimiliki oleh peniaga kecil dan sikap terhadap sasaran. Sikap terhadap sasaran yang terdiri dari sikap terhadap kepatuhan orang lain, sikap terhadap keberkesanan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan sikap terhadap keadilan sistern percukaian. Sikap terhadap kepatuhan sendiri dan niat untuk mematuhi juga turut diuji. Maklumat telah dikumpul melalui temubual dan kaedah tinjauan. Tiga ratus dua belas responden telah mengambil bahagian di dalam kajian ini.