Bahasa daerah dalam karya-karya Shahnon Ahmad - Hassan, Mohd. Yusof (1976)
Bahasa daerah kurang diqunakan oleh pengarangpengarang dalam karya-karya fiksyen - novel atau cerpen. Kebanyakan karya sastra menggunakan bahasa formal. Penulis-penulis seperti Syed Sheikh Al-Hadi dan Abdul Rashid Talu dari golongan agama; Harun Aminurrashid dan Abdullah Sidik dari golongan guru dan Abdul Rahim Kajai dan Ishak Haji Muhammad dari golong~n wartawan sebelum Perang Dunia Kedua ada juga menggunakan bahasa daerah, tetapi tidaklah begitu meluas.