Penilaian kesesuaian pembinaan kondominium di Kangar, Perlis - Jasmi, Mohd. Azad (1999)
Konsep kondominium merupakan satu cara hidup berkelompok. Kehidupan masyarakat di kondominium adalah unik kerana terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan khas untuk para penghuni. Konsep kehidupan penghuni di sini adalah teratur dan terkawal hasil dari persekitaran kondominium yang memberikan keistimewaan dan sistem pengurusan yang lebih memenuhi kehendak penghuni kerana organisasinya ditadbir sendiri oleh mereka. Walau bagaimanapun, konsep kondominium ini masih belum wujud di Kangar Perlis. Dissertasi ini telah cuba untuk mengupas dan mencari faktor-faktor tentang ketidak wujudan kondominium di negeri Perlis serta menilai samada kewujudannya perlu atau tidak dengan melihat kepada maklumat-maklumat daripada satu-satunya pemaju yang cuba membangunkan konsep kondominium ini dan juga data-data prima yang lain dari jabatan-jabatan kerajaan dan swasta yang terlibat secara langsung dalam pembangunan pemmahan di negeri Perlis serta maklumat sekunder daripada kajian-kajian kondominium yang lalu.