Kepemimpinan Pengajaran Guru Besar, Komitmen Dan Kepuasan Kerja Guru : Satu Kajian Perbandingan Dan Hubungan Antara Sekolah Berkesan Dengan Sekolah Kurang Berkesan [LB2831.926.M2 N822 2004 f rb][Microfiche 7415]. - Jaafar, Haji Mohd Nor (2004)
Perkembangan mutakhir dalam dunia pendidikan dan kesedaran masyarakat terhadap peranan sekolah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang akademik dan sahsiah telah menyebabkan tingkah laku kepemimpinan pengajaran guru besar dan keberkesanan sekolah menjadi dua fokus utama kajian pada masa kini.